perjantai 9. elokuuta 2013

Portaiden uusi ilme

Vanhat UV-valosta kellastuneet mäntyiset avoportaat eivät oikein sopineet sisustukselliseen ajatukseemme, joten niille piti koittaa keksiä jotain.
Vanhat kaiteet purettiin ja betonirunkoisista alemmista portaista poistettiin liimattu mosaiikkiparketti kokonaan, tasoitettiin ja levytettiin.
Ylemmät mäntyportaat koteloitiin umpiportaiksi ja niiden ympärille rakennettiin koteloseinä kertopuusta ja kipsilevystä. Portaiden alle tehtiin säilytystila mm. reitittimille, verkkolevyille yms valoja vilkutteleville värkeille joita ei haluttu näkyviin.

Maton valinnassa käytimme ammattilaisen apua soittamalla Orient Occidentin tutuille. Maton piti olla pohjakuosiltaan pehmeämpi, jotta se saataisiin taipumaan askelmien etureunan otsapintaan peitteeksi. Matoksi meille valikoitui EGEn UNA CASA WT

Portaiden reunat maalattiin tummaksi ja itse askelmista tehtiin aaltopahvista sapluunat. Sapluunoiden avulla saatiin mattokuosin leikkaus optimoitua minimihukalle. Mattopalaset liimattiin paikoilleen kahdessa vaiheessa, vaakaosa matto/lattialiimalla ja sen kuivuttua pystyosat kontaktiliimalla.

Kunhan vielä ehtii loppuviimeistelyt tekemään, niin valmista on. Olemme erittäin tyytyväisiä mattoratkaisuun, portaat "raikastui" ihan uuteen ilmeeseen ja ne on tosi paljon turvallisemmat kulkea.


Mattoa jäi jopa ylimääräistä (kun aliarvioin omat kykyni leikata mattopalaset ilman hukkaa) ja päällystettiin samalla vauhdilla naapurin kavereidenkin portaat... nyt ilmeisesti pitäis perustaa mattofirma, kun "lisätilauksia" on alkanut tulemaan...

8 kommenttia:

 1. Vau.Paljon kokolattimatto tarvikkeineen tuli maksamaan.

  VastaaPoista
 2. Maton hinta vaihtelee kuosista, tarkkaa neliöhintaa en muista. Oiskohan ollut vähän alle 40e/m2. Toinen liimapurkki oli muistaakseni 50e ja toinen jotain 35e/prk. Mattoveitsen ja leikkuutuen tarvitsee. Itse käytin metalliviivoitinta ja pitkää vatupassia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, tarkennetaanpa tätä nyt hieman ettei tule annettua väärää infoa.
   Tarkistin vielä tuon hintatiedon kun jäi mietityttämään. Tämä meidän matto oli hinnaltaan 90e/m2, meni muistissa sekaisin, kun vaihtoehtona oli toinen hieman halvempi tuftattu matto, hinnaltaan juurikin tuota yllä mainittua 40-50e/m2.
   Pahoittelut, vanhuus ei tule näköjään yksin.

   Poista
 3. Ihan mahtava suoritus! Juuri tuollaista tummanharmaata mattoa olen meidänkin portaisiin miettinyt (tai mustaa). Mistä löysitte tuota mattoa, kiinnostaisi kovasti, jos pystyisimme tekemään itse myös, eikä tarvitsisi kallista firmaa ottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä mattoa meille suositeltiin, kun kerrottiin käyttökohde. Tärkeää oli ettei maton pohja ollut liian jäykkä, vaan sen sai taipumaan portaan etureunan mukaisesti.
   http://www.orientoccident.fi/jalleenmyyjat ; tuolta löytyy yhteystietoja jälleenmyyjille, myyjäliikkeessä löytyy sitten kuoseja, malleja ja nukkapituuksia jne.

   Itse en ollut aikaisemmin tällaista mattotyötä tehnyt. Muutaman vinkin sain tutulta urakoitsijalta (Jannis Oy:n Jani) ja ihan hyvinhän toi onnistui näin harrastelijapohjalta. Vähänhän tuo meinasi paikoitellen mennä nysväyksen puolelle mutta jos sellainen ei haittaa, voin suositella kokeilemaan.

   Poista
 4. Kiitos vielä -tänään mattokaipoille :)

  VastaaPoista
 5. "Muutaman vinkin sain tutulta urakoitsijalta"
  Kerrotko vinkit mulle. Meinasin ryhtyä samaan projektiin.

  VastaaPoista
 6. Pahoittelut vastauksen viipymisessä, ollut osaltani hieman jäissä tämä bloggerin katselu.
  Vinkit:
  1) maalaa maton värillä reuna-alueet (jossa leikkaus jää lyhyeksi, ei alta paista esim puun väri)
  2) kierreportaissa tein askelmille pahvisapluunat, suorat ainoastaan mitalla
  3) vaakaosat liimataan ensin normaalilla mattoliimalla
  4) jätä kuivumaan yön yli
  5) taivutetut pystyosat liimataan kontaktiliimalla, esim Bostik Contact A3
  6) valmistele kontaktiliimattavat osat hyvin, kun maton painaa kerran paikalleen, ei sitä saa hevillä enää korjattua
  7) huomioi kontaktiliiman valinnassa, ettei kaikkien mattojen pohjan kumiseos sovellu käytettäväksi kontaktiliiman kanssa, esim. osaa Kiillon tuotteista kielletään käyttämästä maton liimauksessa
  8) maton liimaukseen kannattaa hankkia hyvä/uuusi/terävä veitsi. Itse käytin katkoteräveistä, joka toimi jopa paremmin kuin perinteinen mattoveitsi.

  Tällaisia vinkkejä osaisin antaa näin sanallisesti.

  VastaaPoista